Almanya Konsolosluk Ä°ÅŸlemleri
Almanya Konsolosluk Ä°ÅŸlemleri
Almanya Konsolosluğu, sadece Almanya Federal Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen kişilere vize hizmeti veren bir kurum değildir. Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları ve/ veya Almanya Devleti ile herhangi bir sürekli bağı bulunan kişiler pasaport, doğum, evlilik, adres değişikliği gibi birçok konuda Almanya Konsolosluğundan destek alabilmektedir.
Diğer ülkelerde yaşayan Alman vatandaşlarının haklarını korumak ve bu kişilere rehberlik etmek Almanya Konsolosluğu’nun görevleri arasında yer almaktadır. Almanya Konsolosluğu’nun destek sunduğu konulardan bazıları aşağıdaki gibidir;
Adli Sicil Kaydı: Kişilerin herhangi bir suça bulaşıp bulaşmadığını gösterir nitelikteki belge olan adli sicil kaydı (sabıka kaydı) ihtiyacı olan Alman vatandaşları konuyla ilgili Almanya Konsolosluğu’ndan destek alabilmektedir.
Adres değişikliği: Almanya vatandaşları eğer artık Almanya’da ikamet etmiyorsa, yaptığı adres değişikliğinin pasaport, geçici seyahat belgesi ve çocuk pasaportuna kaydedilmesi için Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunabilirler.
Adres tespiti: Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca Türkiye vatandaşlarının Adres tespiti Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliği tarafından yapılamaz. Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşlarının adres tespit işlemleri tespit için kullanılacak diğer yolların tüketildiği ispat edilirse ve sadece istisnai ve haklı sebeple istendiği gösterilirse, Almanya Konsolosluğu’ndan ve Almanya Büyükelçiliği’nden destek alınabilmektedir.
Seçimler: Türkiye’de ikamet eden Almanya vatandaşları Almanya’da yapılan seçimlerde oy kullanmak istedikleri durumlarda, seçime katılma işlemleri için Almanya Konsolosluğu’ndan bilgi ve destek alabilirler.
Babalık Tanıma Senedi, Onay Beyanı ve Velayet Beyanı: Evlilik dışı doğan çocuklarda hukuken babanın tanınması ve çocuğun velayeti ile ilgili prosedürün yerine getirilmesi için Almanya Konsolosluğu’ndan destek almalıdır.
Evlilik: Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları evlilik kararı aldıklarında evliliğin Almanya’da ya Türkiye’de gerçekleşmesi, evlenme akdi ile ilgili evlenme ehliyet belgesi, evlilik sonrası soyadı işlemleri gibi konularda destek almak üzere Almanya Konsolosluğu ile irtibata geçebilirler.
Doğum: Türkiye’de ikamet eden Alman vatandaşları çocuk sahibi olmaları durumunda doğum bildirimi, doğum kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi konularda Almanya Konsolosluğu’ndan rehberlik hizmeti alabilmektedir.
Çocuklarla ilgili işlemler: Çocukların isminin belirlenmesi, nüfus cüzdanı, pasaport gibi işlemleri için Almanya Konsolosluğu Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarına yardımcı olmaktadır.
Boşanma: Türkiye’de yaşayan ve evliliklerini sonlandırmaya karar veren Almanya vatandaşı kişiler boşanma işleminin gerçekleşmesi, boşanma ile ilgili hukuki sürecin işleyişi ve boşanma kararının Almanya ve Türkiye hukuku açısından kabulü gibi konularda destek ve bilgi almak için Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunabilirler.
Soyadı: Almanya Konsolosluğu bazı durumlarda kişilerin soyadı beyanında bulunması gerektiğini ifade etmektedir. Almanya Konsolosluğu’nun verdiği bilgiye göre;
- Çocukları için pasaport çıkarmak isteyen, ortak bir soyadı kullanmayan evli ya da evli olmayan ebeveynler,
Eşlerden birinin önceki evliliğinden olan çocuğuna ortak soyadlarını vermek isteyen kişiler
Evlendikten sonraki yeni soyadına göre düzenlenmiş pasaport almak isteyen kişiler
Boşanma işleminden sonra eski soyadına geri dönen ve buna göre hazırlanmış evraklar talep eden kişiler soyadı beyanında bulunmalıdır.
Soyadı ile ilgili beyan ve soyadı belirleme gibi işlemlerde bulunmak isteyen Almanya vatandaşları bu konuda Almanya Konsolosluğu’ndan destek ve bilgi talep edebilirler.
Hayat arkadaşlığı:Almanya Konsolosluğu’ndan destek alınabilecek diğer bir konu da tescilli hayat arkadaşlığıdır. Eşcinsel birlikteliklerde her iki partnerin beyanı üzerine mevcut olan hayat arkadaşlığı tescillenmiş olur. Hayat arkadaşlığının tasdiklenmesi işlemleri evlilik işlemleri ile benzerdir. Eşcinsel birliktelikleri ile ilgili tescil işlemi yaptırmak isteyen ya da evlat edinme, hayat arkadaşlığına ilişkin tasdikin sonlandırılması gibi işlemlerde bulunmak isteyen Almanya vatandaşları Almanya Konsolosluğu’na destek ve bilgi için müracaat etmelidir.
Emeklilik: Almanya Konsolosluğu Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının emeklilik işlemleri konusunda da rehberlik görevi yürütmektedir. Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşları emeklilik işlemleri ile ilgili belgelerin temini, emeklilik sürecinin işleyişi gibi konularda Almanya Konsolosluğu’ndan rehberlik desteği alabilirler.
Vergiler: Almanya Konsolosluğu Almanya devletine karşı borçlu olunan vergileri toplamakla mükelleftir. Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşları vergi işlemleri için Almanya Konsolosluğu’na müracaat etmelidir.
Belge Düzenleme: Almanya Konsolosluğu, Alman vatandaşlarının Pasaport, nüfus cüzdanı gibi belgelerinin çıkartılması ve yenilenmesi işlemlerini yürütmektedir. Nüfus cüzdanını yenilemesi gereken, pasaport çıkartacak olan ya da pasaportunun süresini uzatacak olan kişiler Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunmalıdır.
Tasdik işlemleri: Almanya Konsolosluğu noterlik görevlerini de yürütmektedir. Almanya vatandaşları fotokopi tasdiki, imza tasdiki gibi işlemleri için Almanya Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.
Resmi Belge işlemleri: İkametgah belgesi, yaşam belgesi, vatandaşlık belgesi gibi resmi belge ihtiyacı bulunan kişiler, bu belgelerle ilgili olarak Almanya Konsolosluğu’nun desteğine başvurabilirler.
İltica işlemleri: Almanya’da yaşayan kişiler iltica taleplerini Almanya Konsolosluğu vasıtası ile dile getirebilirler. Almanya Devleti’ne iltica etmek isteyen kişiler konusunda Almanya Konsolosluğu yetkili değildir. Bu kişiler iltica taleplerini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne yapmalıdır.
Görev sahası: Türkiye’de bulunan Almanya Konsolosluğu ve diğer Almanya temsilciliklerinin yetki alanları bulundukları il ve çevresinde yer alan iller bazında belirlenmiştir. Dolayısıyla Almanya Konsolosluğu’nda işlem yaptırmak isteyen kişiler ikamet ettikleri yere en yakın Almanya Konsolosluğu’na başvurmalıdır.
Hukuki konular: Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları oluşan hukuki problemlerine ilişkin destek almak için Almanya Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.
Ana Menü
- Almanya KonsolosluÄŸu
- Ankara Büyükelçiliği
- Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu
- Ä°zmir BaÅŸkonsolosluÄŸu
- Antalya KonsolosluÄŸu
- Bodrum Fahri KonsolosluÄŸu
- Adana Fahri KonsolosluÄŸu
- Bursa Fahri KonsolosluÄŸu
- Edirne Fahri KonsolosluÄŸu
- Erzurum Fahri KonsolosluÄŸu
- Gaziantep Fahri KonsolosluÄŸu
- Kayseri Fahri KonsolosluÄŸu
- Trabzon Fahri KonsolosluÄŸu
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile Ziyareti Vizesi
- Almanya Schengen Vizesi
- Almanya Vizesi
- Almanya Erasmus
- Almanya'da Almanca Dil EÄŸitimi
- Almanya Ãœniversite EÄŸitimi
- Almanya Çalışma Vizesi
- Almanya Çalışma İzni
- Almanya Oturma Ä°zni
- Aile BirleÅŸimi
- Ebeveyn Ãœzerinden Aile BirleÅŸimi
- Almanya'da Evlenme
- Almanya'da Evlilik Ä°ÅŸlemleri
- Almanya'dan Doğum Belgesi Nasıl Çıkartılır?
- Alman Vatandaşı Olan Çocuk Sahipleri
- Almanya Vatandaşlık
- Alman Vatandaşlığını Kaybedenlere Oturum İzni
- Oturum Kartının Kaybolması
- Almanya Dönüş Hakkı
- Türkiye Diplomalarının Almanya’da Denkliği
- Konsolosluk Ä°ÅŸlemleri
- Konsolosluk Hizmet Alanları
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vatandaşlığı
- Oturum ve Çalışma İzni
- Almanya Cenaze Nakil Ä°ÅŸlemleri
- Bestattungstransfer nach Deutschland
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye'de Evlilik İşlemleri
- iDATA
- Hakkımızda