iDATA
iDATA Nedir?
iDATA Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından tanımlanan ve vize başvuru dosyalarının ilgili konsolosluklara iletilmesini sağlayan kurumdur. Büyükelçilik tarafından talep edilen dosyaların Konsoloslukta yığılmasını önlemek amacı ile şahsi başvuruları alır ve değerlendirilmek üzere iletir.
Almanya ve İtalya’ya 90 günden daha kısa seyahatleri için gerekli vize başvuru dosyasının kabul edildiği merkezlerdir.
Almanya ve İtalya Büyükelçilikleri tarafından yetkilendirilen iDATA, kısa süreli Almanya ve İtalya yani Schengen vizesi başvurularının yapıldığı aracı firmadır. İbraz edilen belgelerin belli bir düzen içinde Konsolosluklara iletimini sağlar. Belgelerinizin kontrolünü ya da doğruluğunu onamaz, sadece iletimden sorumludur.
iDATA Başvurusu Nasıl Yapılır?
iDATA vize başvurusu randevu sistemi ile çalışmaktadır. iDATA’nın verdiği randevu günü ve saatinde başvuru sahibinin vize başvuru merkezinde bulunması gerekir.
Almanya vizesi başvuru sahipleri iDATA’ya başvuru evraklarını teslim ettikten ve eğer daha önce vermediyse biyometri prosedürünü tamamladıktan sonra, Almanya vizesi değerlendirme süreci için dosya Konsoloslukların ilgili birimlerine iletilir.
Turistik seyahat sebebiyle gerçekleştireceğiniz Almanya vize başvurusu için yukarıda sıralanan evrakların talep edildiği gibi ibrazı gerekmektedir. Seyahate katılacak her birey için (küçük çocuklar için de) ayrıca vize başvurusunda bulunulması gerekir. Evrakların doğru şekilde hazırlanmaması halinde başvurunuz ancak eksik evrak dilekçesinin imzalanması ile kabul edilir. Gerek duyulması halinde, Almanya Konsolosluğu alternatif ya da ek evrak isteğinde bulunabilir.
Belirli bir maddi geliri olmayan kişiler ise kendilerine sponsor olan 1’inci dereceden yakınlarından istenen evrakları da vize başvuru dosyasına eklemelidirler. Yakını tarafından desteklenecek başvuru sahibi, ıslak imzalı dilekçeyi ve Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği aslına da ibraz etmelidir.
Şahsi başvururlar dışında kişiler veya acenteler ile iDATA'ya getirilen vekaletname ile teslim edilmelidir. 18 Yaş altındaki çocuklar için ''pasaport teslim vekaletnamesi''ni yasal veli ya da velileri ıslak imzalı olarak ibraz etmelidir.
Schengen Vizesi ile 180 günlük zaman aralığında 90 günü aşmayacak şekilde Schengen Bölgesine kısa süreli seyahat yapılabilir.
İki yıllık bir C 2 vizesi ile 4 kez 90 günlük seyahatte bulunulabilir. Ancak kesintisiz 90 günün sonunda Schengen Bölgesinden çıkış yapılmalıdır. Ziyaret, turistik ya da ticari seyahatler için alınması gereken doğru vize Schengen Vizesi´dir.
iDATA'ya Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?
Seyahatinizden en geç 15 gün öncesinde vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Başvuru evrakının iDATA ofislerinden Konsolosluk vize bölümüne teslim edilmesi ve geri gönderilme süreleri seyahatinizin gecikmesine sebep olabilir. Ramazan, Kurban Bayramı öncesinde veya Paskalya ve Noel Bayramı öncesinde işlem süreleri uzayabilir.
25 Eylül 2014´ten beri Schengen vize başvurusunda da 12 yaşını doldurmuş tüm başvuru sahiplerinden parmak izi alınması gerekmektedir. Bu sebeple iDATA vize başvurularını randevuyla almaktadır. Acil durumlarda (acil iş seyahati, tedavi, ölüm v.b.) randevusuz da iDATA şubelerine başvurulabilir.
Eğer iş veya ailevi sebeplerden dolayı sık sık Almanya´ya gitmek zorundaysanız uzun süreli vize talebinde bulunmanız ve bunun için gerekli belgeleri de ek olarak ibraz etmeniz tavsiye edilir.
Tüm iDATA-bürolarından vize başvurusu alınmaktadır. Türkiye’de ikamet ettiğiniz yerden bağımsız bir ofis aracılığıyla da başvuru yapabilirsiniz.
Örneğin; Almanya İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgesi dahilinde ikameti olan bir kişi Antalya’daki iDATA ofislerine dosyasını teslim edebilir. Başvuru, işleme alınmak üzere Almanya İstanbul Başkonsololuğu’na iletilmektedir. Ancak süreçteki esneklik de hesaba katılmalıdır.
Schengen Vizesi Parmak İzi Prosedürü
Schengen bölgesi, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve Türkiye’de oturum izni sahibi üçüncü ülke vatandaşlarını Schengen vizesi parmak izi prosedürü kapsamına dahil etmiştir. Biyometri yani parmak izi kaydı uygulaması Avrupa Vize Bilgi Sistemi (VIS) için kullanılmaktadır. Parmak izi, vize başvuru evraklarının teslim gününde iDATA tarafından alınmaktadır. 25 Eylül 2014 tarihinden sonra Schengen’e seyahat etmek için parmak izi veren kişiler, 5 yıl süreyle Schengen ülkelerine yapacakları seyahatlerde bu veriyi kullanabilmektedir.
* 12 yaş altı çocuklar, fiziksel olarak parmak izi alınamayan kişiler ve resmi davetle Almanya seyahatinde bulunacak diplomatik karakterler dışındaki tüm Bordo pasaport sahibi kişiler parmak izi prosedürüne tabidir.
* iDATA, biyometrik bilgileri toplama yetkisine sahiptir, erişim ve kullanım hakkı yalnızca Almanya diplomatik temsilciliklerine aittir.
Almanya Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Almanya Schengen vizesi için gerekli evraklar iDATA ofislerine başarılı bir şekilde teslim edilmeden işlemler başlamamaktadır.
- Güncel ve geçerli pasaport. Minimum iki sayfası boş olmalı ve en az 6 ay geçerliliği olmalıdır.
- Son altı ay içinde çekilmiş, Schengen biyometrik fotoğraf ölçülerine uygun 2 adet vesikalık
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Pasaport bilgileri ile örtüşen bilgiler içermelidir)
- Tüm soruların tam ve eksiksiz olarak cevaplandığı olduğu Schengen vize başvuru formu. Form doldurulurken çift imza atılması gereken yere dikkat edilmeli, başvuru tarihi belirtilmelidir. Başvuru formunda belirtilen telefon numaraları ve adres bilgileri başvuru sahibine ait olmalıdır.
- Vize başvuru sahibi tarafından şahsen yazılmış ve imzalı vize talep dilekçesi.
- Schengen ülkesinde ikamet edilecek süre zarfında geçerli ve asgari poliçe tutarı 30.000 Euro teminatı olan seyahat sağlık sigortası. (Salgın hastalık durumunda artı bir teminat gerekebilir)
- Konaklama ve ulaşıma ait rezervasyon dokümanları.
- Almanya Devleti’nin yürürlükteki düzenlemeleri ile kalış süresine göre hesaplanan tutarlara uygun maddi imkanları gösterir gelir belgeleri.
- Varsa daha önce alınmış Schengen, Amerika, İngiltere, Romanya, Bulgaristan vizeleri.
- Son üç aylık dönemi kapsayan hesap özeti ve banka cüzdanı fotokopisi
- Başvuru sahibi Türk vatandaşı değil ise; T.C. tarafından verilen ve süresi planlanan seyahat tarihinden en erken üç ay sonra biten ikamet izni.
- Türkiye’de öğrenimleri devam eden öğrencilerin yeni tarihli İngilizce Öğrenci Belgesinin aslı
- Reşit olmayan çocuklar için son 6 ay içerisinde çıkartılmış muvafakatname (anne veya babaları ile seyahat etmemeleri durumunda, çocuğa refakat edecek kişi adına düzenlenmiş noter onaylı muvafakatname)
- Geçimi ebeveynleri veya eşi tarafından sağlananlar (öğrenciler, ev kadınları, reşit olmayanlar) nüfus kayıt örneklerini, geçimlerini sağlayan aile bireyinin mali durumunu gösteren evraklarını, sponsorun şahsen yazacağı dilekçeyle birlikte başvuru dosyasına eklemelidirler.
- Almanya’da tanıdığının evinde konaklayacak olanlar ise Almanya’da ikamet eden kişiden alınan davet mektubu, tatbik imzası bulunan kimlik fotokopisi; davet eden kişi AB Vatandaşı değilse oturma izninin örneği de sunmalıdır.
- Karayolu ile seyahat edecek olanlardan seyahat güzergah yazısı ve uluslararası ehliyet fotokopisi
- Gerekli tüm evraklar tamamlandıktan sonra iDATA ofisinden Almanya vizesi başvurusunda bulunmak için randevu alınması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin seyahat amacına ve mesleki bilgilerine göre evraklar değişmektedir. Randevu gününden önce evrakların eksiksiz olarak tamamlanmış olmasına dikkat edilmesi tavsiye edilir.
iDATA’ya yapılacak başvurularda dikkat edilmesi gerekenler
- Almanya vizesinin işleneceği pasaportun, Almanya vizesinin sonlanma tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliğinin olması ve üzerinde herhangi bir deformasyon, yıpranma bulunmaması
- Almanya vizesinin üzerindeki vizenin geçerliliğinin bitiş tarihine ve gün cinsinden ikamet süresine dikkat edilmelidir. Başvuru sahibi Schengen alanını vize geçerlilik tarihi sona ermeden terk etmelidir.
- Aynı vize ile diğer Schengen ülkeleri de ziyaret edilecekse, Türkiye’den uçuşun gerçekleştirileceği ve en uzun süre konaklanacak ülkenin vizesine başvuru yapılmalıdır. Vize, seyahatin ana hedefi olan ülkenin büyükelçiliğinden talep edilmelidir.
- Vize harcı ve koordinasyon ücretleri her bir başvurunun işleme koyulabilmesi için temin edildiği için iadesi, başvuru ret ile sonuçlansa bile mümkün değildir.
- Almanya Konsolosluğu ihtiyaç duyması halinde başvuru sahibini mülakata çağırabilmekte veya ek evrak talebinde bulunabilmektedir.. Başvuru sahibi olası her iki durumda da vize işlenme süresinin uzayabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
- Almanya Konsolosluğunun yoğun olduğu tarihler göz önüne alınarak başvuru yapılmalıdır. Yoğunluk ve teknik sorunlar nedeniyle Almanya vizesinin işlem süresi uzayabilir. Almanya ve Türkiye resmi tatilleri (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı/Yeni Yıl) nedeniyle işlem sürelerinin uzayabileceğini de göz önünde bulundurulmalıdır.
- 12 yaşından küçük olanlar; pedagojik formasyon nedeniyle seyahat eden öğrenciler; bilimsel araştırma amacı ile seyahat eden araştırmacılar; kar amacı taşımayan kuruluşların düzenlediği seminer, konferans, paneli kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerin 25 yaşını aşmamış katılımcıları vize harcından muaftır.
- Interrail ile seyahat edecek olan kişiler, Almanya’daki otel rezervasyonları dışında, gidecekleri diğer ülkelerin otel rezervasyonlarını da başvuru dosyasına eklemelidirler.
- Başvuruda bulunacak kişinin birinci dereceden akrabası AB vatandaşı ise yakınlık derecesini belgeleyen evraklarla birlikte başvuru yapılmalıdır.
- Seyahat tarihinizin başlangıcından en fazla üç ay öncesine kadar Almanya vizesi başvurusu yapılabilmektedir.
- Evlenmiş olanların pasaportlarında güncel soyadlarının bulunması gerekir.
- Başvuru sahibi Almanya’ya yapacağı seyahatinin amacına uygun vize kategorisine başvuru yapmalıdır.
- İlk kez Schengen vize başvurusunda bulunacak kişilerin başvuru anında İdata ofislerinde şahsen bulunması gerekir.
- iDATA yapılan başvurularda Konsolosluk harç ücretine ilave olarak vize merkezi işlem ücreti ve ek hizmetler için fiyatlandırma mevcuttur. Söz konusu örnek fiyatlandırma için tıklayınız.
Ana Menü
- Almanya KonsolosluÄŸu
- Ankara Büyükelçiliği
- Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu
- Ä°zmir BaÅŸkonsolosluÄŸu
- Antalya KonsolosluÄŸu
- Bodrum Fahri KonsolosluÄŸu
- Adana Fahri KonsolosluÄŸu
- Bursa Fahri KonsolosluÄŸu
- Edirne Fahri KonsolosluÄŸu
- Erzurum Fahri KonsolosluÄŸu
- Gaziantep Fahri KonsolosluÄŸu
- Kayseri Fahri KonsolosluÄŸu
- Trabzon Fahri KonsolosluÄŸu
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile Ziyareti Vizesi
- Almanya Schengen Vizesi
- Almanya Vizesi
- Almanya Erasmus
- Almanya'da Almanca Dil EÄŸitimi
- Almanya Ãœniversite EÄŸitimi
- Almanya Çalışma Vizesi
- Almanya Çalışma İzni
- Almanya Oturma Ä°zni
- Aile BirleÅŸimi
- Ebeveyn Ãœzerinden Aile BirleÅŸimi
- Almanya'da Evlenme
- Almanya'da Evlilik Ä°ÅŸlemleri
- Almanya'dan Doğum Belgesi Nasıl Çıkartılır?
- Alman Vatandaşı Olan Çocuk Sahipleri
- Almanya Vatandaşlık
- Alman Vatandaşlığını Kaybedenlere Oturum İzni
- Oturum Kartının Kaybolması
- Almanya Dönüş Hakkı
- Türkiye Diplomalarının Almanya’da Denkliği
- Konsolosluk Ä°ÅŸlemleri
- Konsolosluk Hizmet Alanları
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vatandaşlığı
- Oturum ve Çalışma İzni
- Almanya Cenaze Nakil Ä°ÅŸlemleri
- Bestattungstransfer nach Deutschland
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye'de Evlilik İşlemleri
- iDATA
- Hakkımızda