Almanya Schengen Vizesi
Almanya Schengen vizesi Avrupa Birliği tarafından üye ülkeler kapsamında geçerliliği olan ve Schengen bölgesi olarak adlandırılan bölgede serbest dolaşım hakkı veren vize kategorisidir. 180 Günlük zaman diliminde 90 günlük kalış yapacak kişiler Schengen bölgesinde en fazla konaklayacakları ülke Almanya ise ülkenin Türkiye’de bulunan diplomatik temsilciliklerden vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahipleri kısa süreli olan bu vize türünden muaftır.
Schengen Ülkeleri Hangileridir?
Schengen üyesi ülkeler; Almanya, Fransa, Avusturya, İspanya, Belçika, Danimarka, Polonya, Macaristan, Çekya, Estonya, Finlandiya, Hollanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Malta, Portekiz, Slovakya, Yunanistan, Lüksemburg, Slovenya. Ayrıca, Avrupa Birliği’ne üye olmayan İzlanda, İsviçre ve Norveç de özel bir anlaşma ile aynı vize ve bölge uygulamalarını enimseyerek uygulamaya almışlardır.
Almanya Schengen Vizesine Nasıl Başvurulur?
Avrupa Adalet Divanı 19 Şubat 2009 tarihinde verdiği kararla Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını, Almanya’ya yapacakları kısa süreli turistik, ticari ve ziyaret sebepli seyahatlerde Schengen prosedürüne tabi tutmaya başlamıştır.
Vize uygulamalarıyla ilgili sistem yönetmeliğine göre, vizenizi seyahatinizin önemli bir bölümünü geçireceğiniz ülkenin temsilciliğinden almanız gerekmektedir. Diğer Schengen ülkelerini de seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için ilk giriş yapacağınız ve en uzun süre kalacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmalısınız.
Almanya’ya planlanan seyahat tarihinden en az 15 gün öncesinde vize müracaatında bulunulmalıdır. Vize başvuru tarihi ile seyahat tarihi arasındaki süre ne kadar kısa ise vizenin zamanında verilememe riski de o kadar artmaktadır. Güncel diplomatik gelişmeler, halk sağlığını etkileyen durumlar, Türkiye ve Almanya bölgesinde uygulanan resmi tatil günleri de göz önünde bulundurularak başvuru için tarih belirlenmelidir. Ayrıca, olası sistem arızalarından doğabilecek gecikmeler de hesaba katılmalıdır. Bu nedenle en erken seyahatten 3 ay öncesinden itibaren son 15 gün kalaya kadar başvuru işleminin tamamlanması gerekmektedir.
180 günlük zaman zarfında 90 günü geçmeyecek Almanya veya Schengen Bölgesinde kalmak isteyen kişi Almanya Schengen Vizesine (C Tipi Vize) başvurmalıdır. Turistik, ticari ve aile/arkadaş ziyareti vize seçeneklerinden uygun olan seçildikten sonra ilgili evrakların teminine başlayabilirsiniz.
Almanya’da 90 günden fazla kalmak isteyen, uzun süreli eğitim görecek veya çalışacak kişilerin Almanya Ulusal Vize (D Tipi Vize) türünde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Schengen Vizesinin Özellikleri Nedir?
Avrupa Birliği vize sistemine adını veren Schengen Anlaşması 14 Haziran 1985’te imzalanmıştır. Avrupa Birliği’nde iç sınırları kaldırarak dış sınırları daha çok güçlendirmeye yönelik Schengen Anlaşmasına göre dış sınırlar kara, hava ve gümrük kapılarını kapsamaktadır. Ortak bir havuz kullanılır ve vize başvuruları da bu ortak havuz kabiliyeti ile değerlendirilir. Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak kurallar konulmuştur.
Tek Girişli Vize
Tek girişli ve çok girişli olarak tanımlanabilen vize ile bir kez giriş hakkına veya mult olarak ibarelenen çoklu giriş hakkına sahip olabilirsiniz. Ancak bu seçeneği vize başvurusunu yapmadan önce belirlemelisiniz. Tek girişli Schengen vizesi sadece tek giriş hakkı tanır. Schengen vizesi başvuru sahibi Schengen bölgesine birden fazla kez girip çıkacaksa çift veya çok girişli vize talebinde bulunmalıdır. Çok girişli Schengen vizesi ile vizenin geçerlilik süre aralığı boyunca birden fazla giriş yapabilirsiniz.
Schengen başvurularında konsolosluğa teslim edilecek pasaportun kişinin vizesinin sonlanma tarihinden sonra en az altı ay geçerliliği olması gerekir. Schengen vizesinin işleneceği pasaportta vize etiketi ve sınır kontrol görevlilerinin basacağı mühür için ise en az iki boş sayfanın bulunmasına da dikkat edilmelidir.
Çok Girişli Vize
Çok girişli vizede “Number of Entries” (Girişlerin Sayısı) başlığının altındaki “02”rakamı veya “mult” belirteci ile Schengen vizesinin çift girişli veya çok girişli olduğunu göstermektedir. Schengen bölgesine çok giriş yapacak kişi Schengen bölgesine neden çok giriş yapacağının açıklamalı, ilgili seyahate dair konaklama ve ulaşım bilgilerini içerir evrakları da başvuru dosyasına eklemelidir.
Transit Vize
Schengen üyesi ülkelerin havaalanlarının uluslararası geçiş bölgelerinden uçuşun asıl gerçekleştirildiği ülkeye geçiş yapacaklara verilmesi gereken “havaalanı transit vizesi” de Schengen vizesi kapsamındadır. Airport Transit Visa Schengen bölgesine girme izni vermemektedir. Schengen bölgesine giriş yaparken havaalanında kısa süre vakit geçirseniz dahi transit vize talep edilebilir. Transit vize aktarma yapılan ülkenin vize şartlarına göre belirlenmektedir.
Almanya Schengen Vizesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Seyahat süresince birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlayan kişi Schengen bölgesine il giriş yapacağı ve en uzun süre konaklama yapacağı ülkeden vize talebinde bulunmalıdır.
- Schengen seyahatinde küçük çocuklarda dahil her aile bireyine ayrı bir dosya hazırlanır.
- En fazla üç ay önce en az 15 gün önce vize başvuru işlemleri başlatılmalıdır. Seyahat edilecek ülkenin ve Türkiye’nin resmi tatilleri de göz önüne alınarak başvuruda bulunulmalıdır.
- Schengen vizesinin geçerlilik süresi vize etiketinde “Valid For” (Geçerlilik) başlığı altında belirtilir.
- Schengen vizesi başvurusuna olumlu ya da olumsuz karar verecek yetkili makam vize talebinde bulunulan ülkenin diplomatik temsilcilikleridir.
Almanya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya Schengen vizesi başvuruları konsoloslukların yetkilendirdiği vize merkezlerine ve acentelere yapılmalıdır. Vize başvurusu Türkiye’den uçuşun hedeflendiği ülkeye ve birden fazla Schengen ülkes, ziyaret edilecekse en uzun kalınacak bölgenin konsolosluğuna başvuru yapılmalıdır. Schengen vizesi başvurusunda bulunacak kişi seyahat sebebine uygun gerekli evrak listesini eksiksiz hazırlamalıdır.
Schengen Vize Evrakları Nelerdir?
- Pasaport ve önceki vizelerinizi içeren pasaportların fotokopileri. Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli pasaport. Pasaportun en az 2 sayfası vize etiketleri için boş olmalıdır.
- Vize Başvuru Formunun eksiksiz ve diğer evraklarla örtüşür olarak doldurulmuş ve ilgili bölümlerinin şahsen imzalanmış olması gerekmektedir.
- Son 6 ay içinde, beyaz fonda çektirilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf.
- Schengen bölgesine giriş çıkış tarihlerini gösteren uçak rezervasyonu ve konaklama rezervasyonu
- Acil tıbbi durumlar için seyahat sağlık sigortası yaptırılmalı 30,000 Euro teminatlı olmalıdır. Söz konusu teminata ek Covid salgını gereği gibi ek teminat talep edilip edilmediği de kontrol edilmelidir. Eğer konsolosluk Schengen vizenize ret cevabıverirse bu sigortayı iptal etme hakkınız vardır.
- Schengen bölgesinde planlanan kalışın tüm süresince nerede konaklanacağına ve seyahat edileceğine dair bilgilerin başvuru sırasında paylaşılması zorunludur.
- Schengen bölgesinde planlanan seyahatte masrafları karşılamaya yetecek kadar finansal gücünüzün olması gerekir. Bu rakamlar TL bazında bildirilir. Ancak kur değişiklikleri sebebi ile kabul gören son rakam da kontrol edilmelidir. Mali durumunuzu banka hesap dökümleri, bordro, SGK hizmet dökümü, mal varlığı gibi unsurlarla desteklemeniz talep edilir.
- Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat amacına göre kategorize edilmiş vize tiplerine (Turistik, Aile Ziyareti, Ticari, Transit ) göre başvuru yapılmalıdır. Bu vize tiplerinin her biri için temin edilmesi gereken evraklar değişecektir.
Schengen Parmak İzi (VIS) İşlemi Nedir?
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren uygulamaya alınan Vize Bilgi Sistemi (VIS) gereği parmak iziin alınması zorunludur. Biyometrik veri belirlenen ölçü ve şekilde çektirilen fotoğrafı ve parmak iziizi kapsar. Schengen parmak izi uygulaması 12 yaşın üzerinde olan her birey için zorunludur. Fiziki engeli olan kişiler ve 12 yaş altı bireyler bu şarttan muaf tutulmuştur.
Schengen Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?
Schengen vizesi başvurusu, konsolosluk tarafından yetkilendirilen vize işlem merkezleri kapsamında yapılır. Schengen başvuru formunda verilen beyan ve başvuru dosyasında bulunan diğer evraklar birbirini teyit eder nitelikte olmalıdır. Eksiksiz ve çift imza taşıyan forma eklenen fotoğrafta bildirilen şekle uygun olarak teslim edilmelidir.
Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Schengen vize ücreti konsolosluğun yetkilendirdiği kuruma Türk Lirası cinsinden ödenmektedir. Konsolosluğun aldığı 80 Euro tutarındaki vize ücretine ek olarak Schengen vizesi başvurusunu kabul eden vize merkezleri tarafından vize işlem bedeli ve hizmet bedeli de talep edilmektedir.
Rusya, Arnavutluk, Ukrayna, Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Sırbistan, Bosna - Hersek, Moldova ile Gürcistan uyrukluların vize harç ücreti ise 35 Euro'dur. Söz konusu harç ücretleri Konsolosluk tarafından belirtilen hesap numaralarına yapılmalıdır.
Schengen vizesi ücreti vize başvurusunun incelenmesi için verilen konsolosluk harç ve işlem ücretini kapsamaktadır. Schengen vizesi başvurusu ret ile sonuçlanan kişiye ücret iadesi yapılmaz.
Schengen Vize Ücretinden Kimler Muaftır?
- Altı yaşının altında olan küçükler,
- Bilimsel araştırma ve eğitim amaçlı seyahat eden tüm öğrenciler,
- AP’nin 2005/761/EC sayılı Tavsiye Kararı ile 28 Eylül 2005 tarihli Konsey toplantısında belirlediği şekliyle, bilimsel araştırma yapmak üzere seyahat eden, üçüncü dünya ülkeleri vatandaşlarının araştırmacıları, akademisyenleri,
- Kar amacı bulunmayan kuruluşların düzenlediği kısa süreli eğitim, seminer, konferans, kültürel, bilimsel etkinliklerin 25 yaşını aşmamış katılımcıları,
- AB, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre vatandaşlarının akrabaları Schengen vize ücretinden muaftırlar.
Almanya Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Schengen vize süresi başvurusu randevu tarihi itibarıyla ortalama olarak 4-7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun yoğun olduğu zamanlarda, resmi tatiller öncesinde ya da detaylı bir araştırma gereken durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Ortalama süre olarak 15 gün baz alınması acil seyahatler için ideal bir süredir.
En az altı ay geçerliliğe sahip Schengen bölgesi çoklu giriş vizesi bulunan kişi daha önce almış olduğu vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize talebinde bulunabilir. Yeni verilecek vize son verilen vizenin son tarihi ile geçerlilik kazanacaktır.
Bu internet sitesi Almanya Başkonsolosluğu'nun resmi internet sitesi değildir. Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu işlemlerinize başlamadan önce mutlaka teyit ediniz. Almanya Schengen Vizesi ve vatandaşlık işlemlerinizle ilgili en güncel ve doğru bilgileri Almanya Büyükelçiliği ve Almanya Başkonsolosluğu’nun resmi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Schengen Vizesi Reddi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Schengen bölgesi üyesi olan ülkeler vize başvurusu reddedilenlere konsolosluk başvuru sonucunu belirten bir mektup gönderir. Bu kişiler bu evrak ile itiraz hakları da başlamış olur. İtiraza binaen yürütülen temyiz süreci, başvuru yapılan ülkenin yargı organlarınca yürütülür.
Ret kararının ulaştığı tarihi takiben 3 hafta içerisinde başvuru sahibi karara itiraz edebilmektedir. Yazıda itirazın hangi gerekçeye dayandırılarak yapıldığı belirtilmelidir.
Ana Menü
- Almanya Konsolosluğu
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- İzmir Başkonsolosluğu
- Antalya Konsolosluğu
- Bodrum Fahri Konsolosluğu
- Adana Fahri Konsolosluğu
- Bursa Fahri Konsolosluğu
- Edirne Fahri Konsolosluğu
- Erzurum Fahri Konsolosluğu
- Gaziantep Fahri Konsolosluğu
- Kayseri Fahri Konsolosluğu
- Trabzon Fahri Konsolosluğu
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile Ziyareti Vizesi
- Almanya Schengen Vizesi
- Almanya Vizesi
- Almanya Erasmus
- Almanya'da Almanca Dil Eğitimi
- Almanya Üniversite Eğitimi
- Almanya Çalışma Vizesi
- Almanya Çalışma İzni
- Almanya Oturma İzni
- Aile Birleşimi
- Ebeveyn Üzerinden Aile Birleşimi
- Almanya'da Evlenme
- Almanya'da Evlilik İşlemleri
- Almanya'dan Doğum Belgesi Nasıl Çıkartılır?
- Alman Vatandaşı Olan Çocuk Sahipleri
- Almanya Vatandaşlık
- Alman Vatandaşlığını Kaybedenlere Oturum İzni
- Oturum Kartının Kaybolması
- Almanya Dönüş Hakkı
- Türkiye Diplomalarının Almanya’da Denkliği
- Konsolosluk İşlemleri
- Konsolosluk Hizmet Alanları
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vatandaşlığı
- Oturum ve Çalışma İzni
- Almanya Cenaze Nakil İşlemleri
- Bestattungstransfer nach Deutschland
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye'de Evlilik İşlemleri
- iDATA
- Hakkımızda