Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi detayına ilgili vize sayfasından da erişebilirsiniz. Almanya Schengen vize işlemleri Almanya Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen vize merkezleri aracılığıyla yürütülmektedir. Konsolosluk vize birimleri doğrudan başvuru almaz. Söz konusu vize merkezleri danışmanlık hizmeti vermez, başvuru sahibinin belgelerinin konsolosluğa doğru prensiple iletimi ile sorumludur.

Almanya Schengen Vize Başvurusu

Almanya Schengen vize başvurusu 180 içerisinde 90 günü geçmeyecek seyahatler için kabul edilmektedir. Daha uzun süreli kalışlar için Almanya vizesi kapsamındaki kategorilere başvurulması gerekmektedir.

Almanya Schengen vizesiyle başvuru sahibi Schengen bölgesinde vize süresi dahilinde serbest dolaşım hakkına sahip olur. Ancak son dönemde yaşanan Covid salgını sebebi ile ülke geçişleri için son seyahat kuralları da takip edilmelidir.

Schengen vize başvuru sahibi seyahat sebebine göre vize başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru evrakları eksiksiz ve talep edilen şekilde vize merkezine teslim edilmelidir. Başvuru sahibi Almanya’ya seyahat tarihinden en geç on beş gün öncesinden vize başvurusunu gerçekleştirmiş olmalıdır.

18 yaşını doldurmuş her yetişkin birey Schengen vize başvurusunda bulunabilir. Reşit olmayanlar ise velayet sahibi kişi ile başvurusunu gerçekleştirebilir.

Parmak İzi (VIS) İşlemi

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi talep edilen konulardan biri de biyometrik veri başlığıdır. 12 yaşını doldurmuş her bireyden 25 Eylül 2014’ten beri parmak izi alınmaktadır. Parmak izi işlemi için her başvuru sahibinin şahsen vize merkezine ulaşması gerekir. Alınan parmak izi verileri beş yıl süresince Avrupa Birliği Vize Bilgi Sistemi’nde (VIS) saklanmaktadır. Bir kez parmak izi veren kişi bu süre zarfında diğer yapacağı vize başvuruları için şahsen gelmesine gerek yoktur. Beş yıllık süre dolduktan sonra yeniden parmak izi alınması gerekmektedir.

Almanya Schengen Vizesi Başvuru Evrakları

Almanya Schengen Vizesi başvuru evrakları seyahat sebebi ve kişisel özelliklere göre değişkenlik gösterebilir. Burada sıralanan evraklar genel kabul gören belgeler olup; Konsolosluk tarafından ek ya da alternatif evrak talep edilebilir.

  • Almanya seyahati sonrası üç ay geçerliliği olan ve en az 2 sayfası boş pasaport
  • Almanya Konsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe
  • 35x45 ölçülerinde 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibi çalışıyorsa bağlı olduğu şirketten temin edeceği antetli kağıda, ıslak imzalı ve kaşeli şirket dilekçesi
  • SGK işe giriş bildirgesi ve 4A hizmet dökümü (E-devletten barkodlu ya da SGK’dan ıslak imzalı, kaşeli)
  • Güncel maaş bordrosu
  • Banka Hesap Özeti, son üç aylık, minimum 5 bin TL bakiyeli (kur farklılığına göre bu rakam değişebilir), kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile birlikte ibraz edilmelidir.

Almanya Schengen Ticari Vize Evrakları Nelerdir?

Yukarıda sıralanan kişisel ve genel evraklara ek olarak;

  • Almanya’daki şirketin antetli kağıdına yazılmış, kaşeli ve imzalı davet belgesi
  • Güncel şirket faaliyet belgeleri

Kişinin çalışmıyor oluşu, emekli olması ya da bir sponsor eşliğinde veya desteğiyle seyahat edecek oluşu evrakların değişikliğine sebep olacaktır. Vize başvurusu yapılmadan önce size uygun olan başvuru belgelerinin belirlenmesi gerekmektedir.

Almanya Schengen Vizesi Ücreti

Almanya Schengen vizesi ücreti 80 Euro’dur. Başvuruları kabul eden firmanın hizmet ücreti vize harç ücretine eklenmektedir. Almanya vize harçları nakit/ Euro veya TL olarak ödenmektedir. Vize ücretleri dönemsel bazda güncellenmektedir.

Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya vize başvuruları ortalama olarak 5-7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Resmi tatiller öncesinde yapılacak başvurularda süreler değişkenlik gösterebilir.

Almanya Schengen Vizesi Reddi Durumunda Ne Yapılır?

Almanya vize bölümleri Schengen vize başvurularında başvuru sahibinin seyahat amacına ve kalma süresine göre değerlendirmede bulunmaktadırlar. Başvuru sahibinin Almanya’da kalacağı süre boyunca ödeme gücü olup olmadığı; Türkiye’de ekonomik ya da ailevi bir bağının olup olmadığı da dikkate alınmaktadır. Gerekli koşulları sağlamayan veya gerçeği yansıtmayan beyanda bulunan başvuru sahiplerinin vize talebi reddedilmektedir. Almanya vize başvurusu reddedilen kişinin karara itiraz hakkı veya yeni bir vize başvurusunda bulunma hakkı da bulunmaktadır.

Almanya Schengen vizesi hakkında sorular

1) Vize başvurumu Alman Konsolosluğu’na doğrudan gerçekleştirebilir miyim?

Almanya vizesi başvuruları doğrudan Büyükelçilik veya Konsolosluğa yapılamamaktadır. Başvurular, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın yetkilendirdiği vize başvuru merkezi ve akredite edilmiş seyahat acenteleri üzerinden yürütülmektedir.

2) Vize başvurusu için randevu almam gerekir mi?

Almanya vizesi başvuru işlemleri için randevu zorunludur. Vize randevuları, yetkili başvuru merkezi tarafından alınmaktadır.

3) Almanya konsoloslukları hangi şehirde var?

Almanya konsoloslukları Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya şehirlerinde bulunmaktadır.

4) Vize başvurusu için konsolosluğa gitmek zorunda mıyım?

Vize başvuruları için Vize Bilgi Sisteminde güncel parmak izi olması durumunda akredite edilmiş aracı acenteler aracılığıyla işlemlerinizi yürütülebilirsiniz. Ancak ilk kez başvuru yapılıyorsa parmak izi verilmesi gerektiğinden vize başvuru merkezinde şahsen bulunulması gerekir.

5) Vize başvurusu için Konsolosluk mülakat yapıyor mu? Yapıyorsa ne gibi sorular soruluyor?

Vize başvuru sahipleri, Almanya Schengen başvuruları için gerekli görülmesi halinde konsolosluk vize bölümü tarafından görüşmeye çağırılabilir. Seyahat sebebiniz ve varsa davetiye gönderen hakkında sorular yöneltilebilir.

6) İstediğim Almanya Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunabilir miyim?

Almanya vize başvuruları için bölge ayrımı bulunmamaktadır, tercih edilen şehirden işlemler yürütülebilir. Ancak Büyükelçiliğin ve Başkonsolosluğun yetki alanına giren iller vardır. İkamet şehrine göre Elçiliğin/Başkonsolosluğun yetki alanını dışından yapılan başvurular daha uzun bir zamanda sonuçlanmaktadır. Yetki alanlarına yönelik bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

7) Almanya vize başvurum reddedildi. Konsoloslukla nasıl görüşebilirim?

Almanya vize başvurularının reddi için Büyükelçilik/Başkonsolosluğa belirli günlerde itiraz dilekçesi ile birlikte başvuru yapabilirsiniz.

8) Parmak izimi önce vererek vize başvurumu sonra yapsam olur mu?

Almanya vize başvuruları için biyometri işlemleri, başvuru esnasında tamamlanmaktadır. Başvuru dosyalarının yetkili merkeze iletilmesinin ardından eğer sistemde güncel bir parmak izi mevcut değilse kişi parmak izi vermek durumundadır.

9) Almanya konsolosluğunun acil durumlara yönelik ekspres vize başvurusu var mıdır?

Almanya vize başvuruları için expres başvuru yöntemi bulunmamaktadır. Ancak kişi başvuru dosyasına acil durumunu kanıtlayan evraklarla birlikte bu durumunu anlatan bir dilekçe sunabilir.

10) Sadece Almanya’ya gitmek için özel bir vize var mı? Schengen vize almak zorunda mıyım?

Kısa süreli tüm Almanya vizeleri Schengen vize kategorisinde değerlendirilmektedir.

11) Almanya Schengen vizesi ile hangi ülkelere seyahat edebilirim?

Almanya Schengen vizesi ile Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Norveç, Polonya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn, Yunanistan’a seyahat edilebilir.

12) Almanya vizemin geçerlilik süresini nasıl öğrenirim?

Vize Geçerlilik süreleri pasaporta basılan damga üzerinde yazmaktadır. ‘From-Until’ bölümlerinde vizenin geçerlilik süresi onun altında yer alan ‘Duration Of Stay’ bölümünde ise ülkede kalış süreleri belirtilmektedir.

13) Almanya’da bulunan akrabamdan davetiye almak zorunda mıyım? Davetiyesiz başvuru yapabilir miyim?

İlgili ülkede ikamet edilen birinci dereceden akrabaların olması halinde başvuru sahipleri davetiye ile başvuru yapabilir. Ancak yakınlık derecesine göre kişilerin davetiyesiz başvuru yapmasının önünde de bir engel yoktur.

14) Vize evraklarının hepsini tamamlayamıyorum. Almanya vize başvurumu eksik evraklarla gerçekleştirebilir miyim?

Vize başvurularının seyahat amacına ve mesleki durumuna uygun olarak eksiksiz evrakla gerçekleştirilmesi zorunludur. Ancak tamamlanamayan eksik bir evrak olması durumunda eksik evrak dilekçesi doldurularak başvuru yapılması da mümkündür. Ancak, vize başvurusunun olumlu veya olumsuz sonuçlandırma sorumluluğu Almanya Konsolosluğunun takdirindedir.

Bu internet sitesi Almanya Başkonsolosluğu'nun resmi sitesi değildir. Güncel ve detaylı bilgileri Almanya Büyükelçiliği, Almanya Başkonsolosluğu ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi