Almanya İstanbul Başkonsolosluğu

Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları ve/ veya Almanya Devleti ile herhangi bir sürekli bağı bulunan kişiler pasaport, doğum, evlilik, adres değişikliği gibi birçok konuda Almanya İstanbul Başkonsolosluğu temsilciliğinden destek alabilmektedir. Diğer ülkelerde yaşayan Alman vatandaşlarının haklarını korumak ve bu kişilere rehberlik etmek Almanya Konsolosluğu’nun görevleri arasında yer almaktadır.

Almanya Başkonsolosluğu’ndan; adli sicil kaydı,  adres değişikliği, adres tespiti, Alman Kanunları, Apostil tasdik şerhi, Babalık Tanıma Senedi, Belge Düzenleme, Bloke Hesap, Boşanma, Boşanma Kararının Tanınması, Çocuk kimliği, Çocuk Pasaportu, Doğum, Doğum bildirimi, Doğum kayıt örneği, Elektronik kimlik, Emeklilik İşlemleri, Evlilik, Evlenme ehliyet belgesi, Evlilik sonrası soyadı konularında bilgi ve destek alabilirsiniz. 

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu İletişim

Adres: Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İnönü Caddesi 10, 34437 Gümüşsuyu - İstanbul

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu, Beyoğlu, Gümüşsuyu semtinde yer almaktadır. Taksim meydandan AKM'nin sağ tarafından Dolmabahçe'ye giden İnönü Caddesi üzerindedir.
 

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Çalışma Saatleri 

Pazartesi - Perşembe günleri arasında: 07:00 - 11:45/12:30 - 15:30
Cuma günü:  07:00 - 12:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
 

Vize Bölümü (Schengen) Çalışma Saatleri 

Pazartesi - Perşembe günleri arasında: 07:15 - 11:45/12:45 - 16:00
Cuma: 07:15 - 13:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
 

Pasaport Bölümü / Ulusal Vize Bölümü Çalışma Saatleri 

Pazartesi - Perşembe günleri arasında: 14.00 - 16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Pazartesi - Cuma günleri arasında: 09:00 - 12:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.
 
Acil Durum
Acil Telefon: +90 530 066 1738 (Almanca) 
                     +90 212 334 6100
Acil Fax:       +90 212 249 9920
Bu hat yalnız Vize ve Pasaport konuları dışındaki acil durumlar içindir. Nöbetçi görevliler vize ve pasaport konusunda bilgi veremezler. 
 

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Görev Bölgesi 

Alman Başkonsolosluğu görev sahası içerisinde Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illeri bulunmaktadır. 
Başkonsolosluk Bursa ve Edirne'deki Fahri Konsoloslar tarafından desteklenmektedir. Bu illerde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, konsolosluk işlemlerini  Almanya Konsolosluğu İstanbul tarafından görevlendirilmiş Vize Hizmet Merkezi'ne başvurularını gerçekleştirebilirler. 
 

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Resmi Tatil Günleri

Almanya Federal Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti 2023 Resmi Tatil Günleri’nde Büyükelçilik Hizmetleri Verilmemektedir. 
(*) Yıldız ile belirtilen tarihle Türkiye Cumhuriyeti Resmi Tatil Günleridir.
 
01.01.2023 Yılbaşı
07.04.2023 Paskalyadan Önceki Cuma
10.04.2023 Paskalya Pazartesisi
21.04.2023* Ramazan Bayramı (1. Gün)
01.05.2023* İşçi Bayramı
29.06.2023* Kurban Bayramı (1. Gün)
03.10.2023 Alman Birliği Günü
29.10.2023* Cumhuriyet Bayramı
24.12.2023 Noel Arifesi
25.12.2023 Noel Günü
26.12.2023 Noel Günü
31.12.20223Yılbaşı Gecesi
 
Başkonsolosluk sayfasından yapılan açıklamaya göre acil durumlarda, tatil günleri ve hafta sonlarında Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Türkiye'deki Temsilcilikleri'ne 24 saat telefondan ulaşılabilir. Ancak hiçbir vize konusu acil durum olarak değerlendirilmemekle birlikte mesai saatleri dışında bu tür sorular yanıtlanmamaktadır.  

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Konutu ve Kançılarya Tarihi

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu olarak şu anda kullanılan bina, 1871 yılında Alman İmparatorluğu’nun kuruluşunun ardından 1877 yılında ilk Büyükelçilik konutu olarak hizmete başlamıştır. Bina, hem kançılarya hem de temsilcilik şefinin ikametgahı olarak kullanılmaktaydı. 1923 yılına gelindiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve devamında Ankara’nın başkent ilan edilmesiyle İstanbul’daki büyükelçilikler de Ankara’ya taşınmıştır. Bu değişikliğin ardından o tarihe kadar Alman İmparatorluğu’nun Büyükelçiliği olarak kullanılan bina, 1926 yılından itibaren Başkonsolosluk olarak hizmet vermeye başlamıştır.  
 
Son kapsamlı tadilatını 1983-1989 yılları arasında geçiren Başkonsolosluk binası, orijinal heybetli görüntüsüne sadık kalınarak bugüne kadar varlığını korumuştur. Binanın kapı ve pencere bezemelerinde, çatının üstünde ve çini sobaların üzerinde görülen kanatlarını germiş ve gagalarını açmış kartallar, büyükelçilik binasının kurulduğu 1877 yılında, Alman İmparatorluğu’nun kullandığı bir simgedir. Eskiden binanın çatısından bulunan bronz kartallar ise tahminen 1’inci Dünya Savaşı sonrasında ortadan kaybolmuştur. Kaybolan bronz kartal figürleri ile ilgili herhangi bir iz yoktur. 
 
Başkonsolosluk binasının önünde bulunan mermer çeşme ise 1906 yılından Sultan 2’inci Abdülhamit tarafından İmparatorluk Büyükelçiliğine hediye edilmiştir. Çeşme taşında bulunan Osmanlıca yazıtta ise “Serir-i arâ-yi saltanat-i osmaniye as-sultan bin as-sultan as-sultan al-gâzi Abdülhamid Han sânî hazretlerinin me'sere-i halile-i hazret-i padişahilerinden bulunan Kağıdhane menâbi' suyundan Almanya devlet-i fahimesinin Dersaadet sefarethanesine ihdâ buyurdu karr ma'-i leziz içün sene-i hicriyenin 1324 ve sene-i miladiyenin 1906 tarihinde inşâ buyurulan çesme-i aliyedir” (Bu çeşme, 1324 Hicri ve 1906 Miladi tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun tahtını süsleyen ulvi Hükümdar, Sultan oğlu Sultan, Gazi, Padişah II. Abdülhamit Han tarafından yüce Alman İmparatorluğu’nun haşmetli eseri olan elçilik binasına armağan edilen leziz Kağıthane kaynak suyunun temini için inşa ettirilmiştir." yazmaktadır.
 
Başkonsolosluk binasının arka bahçesinde ayrıca Berberbaşı Ali Ağa’nın aile mezarları bulunmaktadır. 1874 yılında Alman İmparatorluğu tarafından satın alınan arazide satış arka bahçedeki aile mezarlığının korunması koşulu ile gerçekleşmiştir. 
 
Bina’da çok sayıda kançılarya personeli ve Başkonsolosun ikametgahını içermekle birlikte, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün İstanbul Şubesi’ni de çatısı altında barındırmaktadır. Geçmişte ahır ve faytonların konuşlandırıldığı bölümler günümüzde vize bölümü ve iki giriş kulübesi olarak kullanılmaktadır. 

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’nun Kabul Ettiği İşlemler

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’nun kabul ettiği işlemler Almanya’ya Türkiye’den seyahat etmek isteyen kişilerin vize işlemlerini gerçekleştirmek ve Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşlarının Almanya Devleti nezdinde gerçekleşecek bürokratik süreçlerinin yönetimidir. Almanya Konsolosluğu Türkiye - Almanya diplomatik bağlarını geliştirmek bu ülkede çalışan Almanya vatandaşlarına rehberlik etmekle sorumludur. 

Adli Sicil Kaydı

Kişilerin herhangi bir suça bulaşıp bulaşmadığını gösterir nitelikteki belge olan adli sicil kaydı (sabıka kaydı) ihtiyacı olan Alman vatandaşları konuyla ilgili Almanya Konsolosluğu’ndan destek alabilmektedir.

Adres değişikliği

Almanya vatandaşları eğer artık Almanya’da ikamet etmiyorsa, yaptığı adres değişikliğinin pasaport, geçici seyahat belgesi ve çocuk pasaportuna kaydedilmesi için Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunabilirler.

Adres tespiti

Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca Türkiye vatandaşlarının adres tespiti Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliği tarafından yapılamaz. Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşlarının adres tespit işlemleri tespit için kullanılacak diğer yolların tüketildiği ispat edilirse ve sadece istisnai ve haklı sebeple istendiği gösterilirse, Almanya Konsolosluğu’ndan ve Almanya Büyükelçiliği’nden destek alınabilmektedir. 

Seçimler

Türkiye’de ikamet eden Almanya vatandaşları Almanya’da yapılan seçimlerde oy kullanmak istedikleri durumlarda, seçime katılma işlemleri için Almanya Konsolosluğu’ndan bilgi ve destek alabilirler.

Babalık Tanıma Senedi, Onay Beyanı ve Velayet Beyanı

Evlilik dışı doğan çocuklarda hukuken babanın tanınması ve çocuğun velayeti ile ilgili prosedürün yerine getirilmesi için Almanya Konsolosluğu’ndan destek almalıdır.

Evlilik

Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları evlilik kararı aldıklarında evliliğin gerçekleşmesi, evlenme akdi ile ilgili evlenme ehliyet belgesi, evlilik sonrası soyadı işlemleri gibi konularda destek almak üzere Almanya Konsolosluğu ile irtibata geçebilirler.

Doğum

Türkiye’de ikamet eden Alman vatandaşları çocuk sahibi olmaları durumunda doğum bildirimi, doğum kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi konularda Almanya Konsolosluğu’ndan rehberlik hizmeti alabilmektedir.

Çocuklarla ilgili işlemler

Çocukların isminin belirlenmesi, nüfus cüzdanı, pasaport gibi işlemleri için Almanya Konsolosluğu Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarına yardımcı olmaktadır.

Boşanma

Türkiye’de yaşayan ve evliliklerini sonlandırmaya karar veren Almanya vatandaşı kişiler boşanma işleminin gerçekleşmesi, boşanma ile ilgili hukuki sürecin işleyişi ve boşanma kararının Almanya ve Türkiye hukuku açısından kabulü gibi konularda destek ve bilgi almak için Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunabilirler.

Soyadı

Almanya Konsolosluğu bazı durumlarda kişilerin soyadı beyanında bulunması gerektiğini ifade etmektedir. Almanya Konsolosluğu’nun verdiği bilgiye göre;
Çocukları için pasaport çıkarmak isteyen, ortak bir soyadı kullanmayan evli ya da evli olmayan ebeveynler,
Eşlerden birinin önceki evliliğinden olan çocuğuna ortak soyadlarını vermek isteyen kişiler
Evlendikten sonraki yeni soyadına göre düzenlenmiş pasaport almak isteyen kişiler
Boşanma işleminden sonra eski soyadına geri dönen ve buna göre hazırlanmış evraklar talep eden kişiler soyadı beyanında bulunmalıdır.
Soyadı ile ilgili beyan ve soyadı belirleme gibi işlemlerde bulunmak isteyen Almanya vatandaşları bu konuda Almanya Konsolosluğu’ndan destek ve bilgi talep edebilirler.

Emeklilik

Almanya Konsolosluğu Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının emeklilik işlemleri konusunda da rehberlik görevi yürütmektedir. Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşları emeklilik işlemleri ile ilgili belgelerin temini, emeklilik sürecinin işleyişi gibi konularda Almanya Konsolosluğu’ndan rehberlik desteği alabilirler.

Vergiler

Almanya Konsolosluğu Almanya devletine karşı borçlu olunan vergileri toplamakla mükelleftir. Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşları vergi işlemleri için Almanya Konsolosluğu’na müracaat etmelidir.

Belge Düzenleme

Almanya Konsolosluğu, Alman vatandaşlarının Pasaport, nüfus cüzdanı gibi belgelerinin çıkartılması ve yenilenmesi işlemlerini yürütmektedir. Nüfus cüzdanını yenilemesi gereken, pasaport çıkartacak olan ya da pasaportunun süresini uzatacak olan kişiler Almanya Konsolosluğu’na başvuruda bulunmalıdır.

Tasdik işlemleri

Almanya Konsolosluğu noterlik görevlerini de yürütmektedir. Almanya vatandaşları fotokopi tasdiki, imza tasdiki gibi işlemleri için Almanya Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.

Resmi Belge İşlemleri

İkametgah belgesi, yaşam belgesi, vatandaşlık belgesi gibi resmi belge ihtiyacı bulunan kişiler, bu belgelerle ilgili olarak Almanya Konsolosluğu’nun desteğine başvurabilirler.

İltica işlemleri

Almanya’da yaşayan kişiler iltica taleplerini Almanya Konsolosluğu vasıtası ile dile getirebilirler. Almanya Devleti’ne iltica etmek isteyen kişiler konusunda Almanya Konsolosluğu yetkili değildir. Bu kişiler iltica taleplerini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne yapmalıdır.

Hukuki konular

Türkiye’de yaşayan Almanya vatandaşları oluşan hukuki problemlerine ilişkin destek almak için Almanya Konsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.

Vize İşlemleri

Almanya'ya seyahat edecek Türk vatandaşlarının alması gereken vize işlemlerini ve oturum, çalışma ve vatandaşlık işlemlerini de Konsolosluk ilgili birimleri ile yürütmek zorundadır. Almanya vizesine yönelik daha fazla bilgi için tıklayınız.
 

Türkiye'de Bulunan Diğer Almanya Temsilcilikleri 

Almanya Devleti’nin Türkiye’nin birçok kentinde konsolosluğu bulunmaktadır.  Türkiye’deki Alman Konsoloslukları aşağıdaki gibidir. 
Almanya İstanbul Başkonsolosluğu
Almanya İzmir Başkonsolosluğu
Almanya Antalya Konsolosluğu
Almanya Bursa Fahri Konsolosluğu
Almanya Edirne Fahri Konsolosluğu
Almanya Kayseri Fahri Konsolosluğu
Almanya Trabzon Fahri Konsolosluğu
Almanya Bodrum Fahri Konsolosluğu

Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Ulaşım

 

Duyurular

Almanya Konsolosluğu 2022 Tatil Günleri

Almanya’nın Türkiye’de bulunan tüm dış temsilcilikleri Türkiye ve Almanya Federal Cumhuriyeti resmi tatil günlerinde  ziyaretçil...
2023-08-07 10:22:26

Almanya konsolosluğu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak

Almanya konsolosluğu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Türkiye’de faaliyet gösteren temsilcilikleri T...
2023-08-02 11:59:33

Consultation for Germany

Consultation for Germany, bir Knight SP ailesi üyesidir. Consultation for Germany; Türkiye’ de bulunan Almanya Konsoloslukları, Büyükelçil...
2023-08-02 11:59:03

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi detayına ilgili vize sayfasından da erişebilirsiniz. Almanya Schengen vize işlemleri Almanya Büyükelçil...
2023-08-02 11:52:43
Tüm Duyurular
İstanbul Başkonsolosluğu